Echtscheiding Mediators & Familierecht Advocaten
Voor een doortastende juridische afwikkeling van uw echtscheiding.
Snel, eerlijk, zorgvuldig en fair.
Bel vrijblijvend met onze advocaten op 070 221 0514 voor persoonlijk en deskundig advies.
Voor een doortastende juridische afwikkeling van uw echtscheiding.
Snel, eerlijk, zorgvuldig en fair.
Bel vrijblijvend met onze advocaten op 070 221 0514 voor persoonlijk en deskundig advies.
U bent aan het juiste adres. Wij helpen u geheel vrijblijvend op weg met advies op maat.
Een inmiddels zes personen sterk team staat u bij met raad en daad in familierecht zaken, contractenrecht, strafrecht, jeugdrecht en arbeidsrecht.
De kwaliteit van onze dienstverlening voor onze clienten staat voorop. Wij gaan altijd voor de beste afloop van uw zaak.
Bespreek uw situatie vrijblijvend met één van onze advocaten. Bel ons vandaag nog op 070 221 0514 voor deskundig advies.
Vrijblijvend overleg met onze specialisten? Bel 070 221 0514.
Een echtscheiding is voor alle betrokkenen een zeer ingrijpende gebeurtenis, zowel emotioneel als financieel. In deze moeilijke tijd moeten veel verschillende zaken worden geregeld. Onze in echtscheidingen gespecialiseerde advocaten staan u bij en geven u deskundig advies en begeleiding om de afwikkeling van de echtscheiding goed te regelen.
» Lees meer
» Verberg
Een echtscheiding verschilt op diverse wijzen van een ontbinding van geregistreerd partnerschap, maar is ook verschillend van een beëindiging van een niet geregistreerde relatie. Voor meer informatie over deze onderwerpen zie de voorgaande links.
Een verzoek tot echtscheiding kan worden gedaan namens een van de echtgenoten. Dit wordt ook wel een eenzijdig echtscheidingsverzoek genoemd.
Een dergelijk verzoek wordt over het algemeen door een van beide echtgenoten ingediend als de echtgenoten er niet in zijn geslaagd om overeenstemming te bereiken over de gevolgen van de echtscheiding.
Een beslissing van de rechter is dan nodig, omdat een aantal zaken nu eenmaal wel geregeld moeten worden, of partijen daar nu overeenstemming over kunnen bereiken of niet. Het is overigens nog best mogelijk dat beide echtgenoten tijdens de procedure alsnog afspraken maken over de gevolgen van de echtscheiding.
» Lees meer
In zo’n echtscheidingsconvenant kunnen veel verschillende onderwerpen worden geregeld, bijvoorbeeld afspraken over de kinderen, de hoogte van de partneralimentatie, de verdeling van de huwelijksgemeenschap of de afwikkeling van de huwelijksvoorwaarden. VIER advocaten beschikt over deskundige advocaten die voor één partij op kunnen te treden of als scheidingsmediator voor beide partijen.
» Verberg
Voor het aanvragen van de echtscheiding bij de rechtbank bent u verplicht een advocaat of een echtscheidingsmediator (die ook advocaat is) in te schakelen. Dat geldt als u de verzoekende partij bent, maar ook als u de partij bent die zich verweert tegen een door de andere partij ingediend verzoek.
Een echtscheiding is voor alle betrokkenen een zeer ingrijpende gebeurtenis, zowel emotioneel als financieel. In deze moeilijke tijd moeten veel verschillende zaken worden geregeld. VIER advocaten staat u bij en geeft u deskundig advies en begeleiding om de afwikkeling van de echtscheiding goed te regelen.
Doordat de ouders getrouwd zijn hebben zij het ouderlijk gezag over hun gezamenlijke kinderen. Na de echtscheiding houden beide ouders het gezag over hun minderjarige kind(eren). In sommige gevallen kan de rechtbank het ouderlijk gezag aan één ouder, in plaats van aan beide ouders, toedelen.
De scheidende ouders van minderjarige kinderen zijn wettelijk verplicht om afspraken over hun kinderen te maken en dit vast te leggen in een overeenkomst. Deze overeenkomst wordt een ouderschapsplan genoemd.
In zo’n ouderschapsplan worden bijvoorbeeld afspraken vastgelegd over de verdeling van zorg- en opvoedingstaken, de kinderalimentatie, de omgangsregeling en andere belangrijke punten over de (minderjarige) kinderen.
Ook moet in dit ouderschapsplan worden vastgelegd bij welke ouder de kinderen in de toekomst zullen gaan wonen.
De kinderen hebben volgens de wet ook recht op omgang met de ouder bij wie zij niet wonen. De ouders kunnen deze omgang naar eigen inzicht invullen en de afspraken daarover vastleggen in het ouderschapsplan.
» Lees meer
Het kan zijn dat de afspraken in het ouderschapsplan rondom de omgangsregeling tussen ouders en kinderen, na scheiding niet worden nageleefd. Dit kan leiden tot groot verdriet van betrokken kinderen en (één van) de ouders. Er zijn mogelijkheden om het contact weer te herstellen, lees meer over Zorg en Contactregeling en wat VIER Advocaten hierin voor U kan betekenen.
» Verberg
Beide ouders zijn volgens de wet verplicht om naar verhouding van hun financiële draagkracht bij te dragen in de kosten van verzorging en opvoeding van hun kind(eren). Deze bijdrage wordt ook wel kinderalimentatie genoemd.
» Lees meer
De berekening van de kinderalimentatie is maatwerk. VIER advocaten kan u bijstaan in het berekenen van de kinderalimentatie, zodat u weet waar u aan toe bent. Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. Meer informatie over kinderalimentatie vindt u hier.
» Verberg
Niet alleen voor kinderen kan beslist worden dat er alimentatie betaald moet worden, maar ook voor een van de ex-partners. Alimentatie voor een van beide ex-echtgenoten wordt partneralimentatie genoemd.
» Lees meer
De behoefte wordt bepaald door de mate van welstand van het gezin tijdens het huwelijk, waarbij onder meer het inkomen, het uitgavenpatroon en het spaargedrag van de partijen relevant zijn. Nadat de behoefte is bepaald, wordt bekeken of de andere echtgenoot voldoende draagkracht heeft om (al dan niet gedeeltelijk) in die behoefte te voorzien. De draagkracht is dus het vermogen van een partij om de behoefte van de andere partij te kunnen voorzien. Meer informatie over partneralimentatie vindt u hier.
» Verberg
Als echtgenoten voor of tijdens hun huwelijk geen huwelijksvoorwaarden hebben laten opstellen, zijn zij in gemeenschap van goederen gehuwd. In dat geval zijn alle goederen en schulden van de echtgenoten gemeenschappelijk, ongeacht of deze voor of tijdens het huwelijk zijn verworven of aangegaan. In geval van echtscheiding zal de gemeenschap van goederen 50/50 worden verdeeld.
Soms doet zich een uitvoering voor, waardoor bepaalde goederen en/of schulden niet in die gemeenschap van goederen vallen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ‘verknochte goederen en schulden’, waarbij geldt dat die goederen alleen in de gemeenschap vallen voor zover de verknochtheid zich hier niet tegen verzet. In gewoon Nederlands betekent dit dat die goederen of schulden zodanig verbonden zijn met een van beide echtgenoten, dat dit goed of die schuld als het ware blijft ‘kleven’ aan die echtgenoot.
Ook goederen waarvan bij testament, of bij gift is bepaald, dat zij buiten de gemeenschap vallen, vallen niet in de gemeenschap van goederen.
Huwelijkse voorwaarden of gehuwd in gemeenschap van goederen?
Als partijen door de notaris (voor of tijdens het huwelijk) huwelijkse voorwaarden hebben laten opstellen, moeten de echtgenoten die afspraken nakomen.
Vaak is in de huwelijke voorwaarden een zogenaamd ‘Amsterdams verrekenbeding’ opgenomen. In zo’n beding is vastgelegd dat de echtgenoten ieder jaar elkaars overgespaard inkomen – dat is, kort gezegd, het inkomen van beide partijen in een jaar min alle kosten van de huishouding – door de helft moeten delen. In de praktijk voeren echtgenoten dit beding vaak niet uit.
Dat heeft tot (onbedoeld) gevolg dat al het vermogen dat aan het einde van het huwelijk aanwezig is wordt verrekend, wat erop neer komt dat ieder de helft van de waarde van het vermogen krijgt en dat is een onbedoeld gevolg van het niet nakomen van deze afspraak.
» Lees meer
» Verberg
Bij een echtscheiding kan er recht bestaan op verdeling van het pensioen, dit wordt ook wel ‘pensioenverevening’ genoemd. Dit houdt in dat iedere echtgenoot recht heeft op verevening van opgebouwde pensioenaanspraken tijdens het huwelijk in de zin van de Wet Verevening pensioenrechten bij scheiding. Dit is alleen anders als partijen dit hebben uitgesloten in huwelijkse voorwaarden of in een echtscheidingsconvenant.
» Lees meer
In sommige gevallen kan ook worden bepaald dat pensioenaanspraken die (in eigen beheer) in een eigen onderneming van één van de echtgenoten zijn opgebouwd naar een aparte bankrekening moeten worden overgemaakt ten behoeve van de andere (ex-)echtgenoot. Hiermee kan worden voorkomen dat pensioenaanspraken van de andere echtgenoot, bijvoorbeeld in geval van wanbeheer van de ondernemer, of van een faillissement van de onderneming, in rook opgaan.
» Verberg
Indien u uw persoonlijke situatie wil bespreken, neem dan contact met ons op via telefoonnummer: 070 221 0514.
Wij behandelen uw gegevens strikt vertrouwelijk. Wanneer u het formulier opstuurt, nemen wij spoedig contact met u op voor een vrijblijvend juridisch consult. U kunt ons ook bellen op 070 221 0514.