Overleg over uw situatie? Bel direct 070 221 0514
Vervangende toestemming voor vakantie met uw kinderen na echtscheiding
U bent gescheiden en u wilt graag met de kinderen op vakantie, maar uw ex-partner is het er niet mee eens, wat nu? Bel ons! Onze advocaten kunnen via een verzoek aan de rechter u helpen om alsnog te mogen vertrekken.
Toestemming ex-partner nodig
Als u gescheiden bent en u samen het gezamenlijk gezag heeft, heeft u toestemming van uw ex-partner nodig om bijvoorbeeld met de kinderen naar het buitenland te reizen. Uw ex-partner kan hiervoor het formulier “Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland” invullen en ondertekenen. Dit formulier is te vinden op de website van de Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland). Hiermee kunt u te allen tijde aantonen dat u toestemming heeft om met de kinderen te reizen. Maar wat als uw ex-partner geen toestemming geeft?
Uw ex-partner geeft geen toestemming
Een veelgehoorde reactie is; “dan ga ik toch!”. Dit is echter zeer onverstandig. Zo kunnen er praktische problemen ontstaan bij de grenscontroles waardoor u en de kinderen op het laatste moment toch niet van de welverdiende vakantie kunnen genieten. Maar – belangrijker nog – daarnaast maakt u zich in dat geval schuldig aan een strafbaar feit, namelijk onttrekking aan het ouderlijk gezag (kinderontvoering), met alle gevolgen van dien.
Vervangende toestemming van de rechter
Er is gelukkig ook een andere oplossing. Onze advocaten kunnen voor u vervangende toestemming aan de rechtbank vragen om met de kinderen op vakantie te gaan. De toestemming van de rechter vervangt de toestemming van uw ex-partner zodat u zonder problemen naar het buitenland kunt afreizen.
Zo’n procedure wordt in principe binnen enkele weken door de rechter behandeld zodat u snel zekerheid heeft of u met de kinderen op vakantie kan. Aangezien het kort voor de vakantieperiodes vaak wel erg druk is met de behandeling van dit soort procedures bij de rechtbank, is het verstandig zo’n verzoek ruim van tevoren bij de rechtbank te laten indienen. Neem daarom op tijd contact met een advocaat op om deze procedure te starten.
De rechtbank zal een afweging maken op basis van de omstandigheden van het geval. Het uitgangspunt is dat een vakantie in het belang van het kind is. Om die reden zal de toestemming dan ook vaak gegeven worden. Dit is echt niet altijd het geval. Hierbij spelen een aantal factoren een rol, zoals of het land van bestemming veilig is, of er een risico is dat u niet terug zult keren met de kinderen en of de vakantie ervoor zorgt dat de band tussen de kinderen en de andere ouder worden geschaad (bijvoorbeeld omdat er enige tijd helemaal geen contact zal zijn, ook niet telefonisch). Als van dergelijke uitzonderingen sprake is zal de rechtbank het verzoek afwijzen. In de andere gevallen zal het verzoek worden toegewezen en kunt u alsnog met de kinderen genieten van uw vakantie.
Ervaart u problemen bij de toestemming voor een vakantie? Neem contact met ons op om de zaak te bespreken!