Ontbinding geregistreerd partnerschap
Bent u een geregistreerd partnerschap aangegaan en wenst u dit te beëindigen of heeft uw partner aangegeven dit te willen? VIER advocaten staat u bij en geeft u deskundig advies en begeleiding om de afwikkeling van de ontbinding van het geregistreerd partnerschap goed te regelen.
Grond voor beëindiging geregistreerd partnerschap
De rechtbank spreekt de ontbinding van het geregistreerd partnerschap tussen partijen uit op verzoek van één van de partners of op gezamenlijk verzoek. De juridische basis is – net als bij een echtscheiding – de duurzame ontwrichting van het geregistreerd partnerschap. Voor de rechter is het niet relevant hoe lang het partnerschap heeft geduurd of wie van de partners wel of niet wil scheiden. Het is voor de rechter voldoende wanneer een van beide partners stelt dat sprake is van duurzame ontwrichting van het partnerschap en partijen ook al enige tijd niet meer samenleven.
» Lees meer
Kort gezegd houdt dit in dat de rechter vrij snel aanneemt dat het partnerschap duurzaam is ontwricht, waardoor de weg voor de rechter vrij is om de ontbinding uit te spreken. De uitspraak van de rechter (beschikking genoemd) maakt de ontbinding nog niet definitief; dat is, net als bij echtscheidingen, pas het geval als de ontbindingsbeschikking van de rechtbank is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.
» Verberg
Verzoek tot ontbinding geregistreerd partnerschap: eenzijdig of bij gemeenschappelijk verzoek
Het verzoek tot ontbinding van het geregistreerd partnerschap kan worden gedaan namens één van de partners. Dit wordt ook wel een eenzijdig verzoekschrift genoemd.
Een dergelijk verzoek wordt over het algemeen door één van de partners ingediend als zij geen overeenstemming hebben kunnen bereiken over de gevolgen van de ontbinding van het geregistreerd partnerschap.
» Lees meer
Een beslissing van de rechter is dan nodig, omdat een aantal zaken nu eenmaal wel geregeld moeten worden, of partijen daar nu overeenstemming over kunnen bereiken, of niet. Het is overigens nog best mogelijk dat beide partners tijdens de procedure alsnog afspraken maken over de gevolgen van de ontbinding van het geregistreerde partnerschap.
Wanneer de partners het wél van tevoren (dus voor de procedure) eens zijn over de gevolgen van de ontbinding dan moeten zij, met behulp van een advocaat, een gezamenlijk verzoek tot ontbinding van het partnerschap indienen.
In dat gezamenlijk verzoek vragen zij de rechter de gemaakte afspraken vast te leggen in de uitspraak. Over het algemeen komen deze afspraken tot stand met behulp van twee advocaten of een ontbindingsmediator. Die afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst.
Daarin kunnen veel verschillende onderwerpen worden geregeld, bijvoorbeeld afspraken over de kinderen, de hoogte van de partneralimentatie, de verdeling van de huwelijksgemeenschap of de afwikkeling van de partnerschapsvoorwaarden. VIER advocaten beschikt over deskundige advocaten die voor één partij op kunnen te treden of als ontbindingsmediator voor beide partijen.
» Verberg
Verplichte vertegenwoordiging advocaat
Voor het aanvragen van de ontbinding van het partnerschap bij de rechtbank bent u verplicht een advocaat of een mediator (die ook advocaat is) in te schakelen. Dat geldt als u de verzoekende partij bent, maar ook als u de partij bent die zich verweert tegen een door de andere partij ingediend verzoek.
Kinderen
Doordat de ouders geregistreerd partners zijn geweest hebben zij het ouderlijk gezag over hun gezamenlijke kinderen. Na de ontbinding van het geregistreerde partnerschap houden beide ouders het gezag over hun minderjarige kind(eren). In sommige gevallen kan de rechtbank het ouderlijk gezag aan één ouder, in plaats van aan beide ouders, toekennen.
Ouderschapsplan en omgangsregeling
Net als bij echtscheiding moeten de ouders bij ontbinding van het geregistreerd partnerschap samen afspraken maken over de kinderen. Deze afspraken moeten zij vastleggen in een zogenaamd ‘ouderschapsplan’.
In zo’n ouderschapsplan worden bijvoorbeeld afspraken vastgelegd over de verdeling van zorg- en opvoedingstaken, de kinderalimentatie en andere belangrijke punten over de (minderjarige) kinderen.
» Lees meer
Ook moet in dit ouderschapsplan worden vastgelegd bij welke ouder de kinderen in de toekomst zullen gaan wonen.
De kinderen hebben volgens de wet ook recht op omgang met de ouder bij wie zij niet wonen. De ouders kunnen deze omgang naar eigen inzicht invullen en de afspraken daarover vastleggen in het ouderschapsplan.
Het is wettelijk voorgeschreven dat de ouders de kinderen, op een voor hun passende wijze, betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan.
Als de ouders het niet eens worden over de regeling voor de kinderen zal de rechtbank hier een beslissing over nemen. Het belang van de kinderen, en dus niet dat van een van beide ouders, staat daarbij voor de rechter altijd voorop.
Als blijkt dat één van de ouders zich niet houdt aan de gemaakte plannen, kan VIER Advocaten u bijstaan in het behalen van uw recht op Zorg en Contact met uw kind.
» Verberg