U bent hier 9 Rechtsgebieden 9 Huurrecht 9 Huurbeëindiging in een bodemprocedure

Uw partner in huurrecht

Juridische hulp van gespecialiseerde huurrechtadvocaten. Uw belang en uw resultaat staat centraal.

Bel vandaag 070 221 0514 voor deskundig advies in uw zaak.

SPECIALIST IN HUURRECHT NODIG?

U bent aan het juiste adres. Wij helpen u op weg met advies op maat.

Overleg over een huurzaak? Bel vandaag nog met 070 221 0514

Huurbeëindiging in een bodemprocedure

De huur van woonruimte kan over het algemeen niet zomaar eindigen. In de regel geldt dat als een huurder het niet eens is met de wens van de verhuurder om die huur te beëindigen, de verhuurder gedwongen is naar de rechter te stappen om toestemming te krijgen voor het beëindigen van de huur.

Voor een verhuurder is het praktisch om in een procedure ontbinding van huur te eisen, want als die eis word toegewezen door de rechtbank dan wordt die over het algemeen uitvoerbaar bij voorraad verklaard. Dat houdt in dat de huur ook echt onmiddellijk is beëindigd door de daaropvolgende rechterlijke uitspraak en dat het niet uitmaakt of een huurder vervolgens tegen die uitspraak hoger beroep instelt.

Dit is anders geregeld bij huuropzeggingsprocedures, want in die procedures geldt dat als de rechter beslist dat de opzegging juridisch geldig is, de huur pas eindigt als onherroepelijk is beslist. En dat houdt in dat een huurder door het instellen van hoger beroep een hem onwelgevallige uitspraak kan laten opschorten, net zo lang totdat de hoogste rechterlijke instantie in Nederland (de Hoge Raad) heeft beslist op het geschil.

De enige uitzondering op de regel dat de huur niet door de verhuurder buiten de rechter om en zonder instemming van de huurder kan beëindigen, is vastgelegd in artikel 231 lid 2 van boek 7, waarin is bepaald dat een verhuurder de huur buitengerechtelijk mag ontbinden als door gedragingen in of in de onmiddellijke nabijheid van het gehuurde de openbare orde ernstig is verstoord of ernstig vrees daarvoor bestaat en het gehuurde op grond van de Gemeentewet, Woningwet of Opiumwet is gesloten.

Bijvoorbeeld als er veel ontploffingen in of bij een huurwoning plaatsvinden, dan kan de huur buiten de rechter om worden ontbonden als die woning vervolgens ook wordt gesloten op grond van de Gemeentewet. Ook is het mogelijk dat een drugspand (dat kan een bedrijfspand of woning zijn) wordt gesloten door de burgemeester op grond van de Opiumwet en ook in dat geval kan de huur buiten de rechter om worden ontbonden. Vaak is er dan nog wel een (kort geding) procedure waarin ontruiming van het gehuurde wordt geëist.

Een procedure tot beëindigen van de huur kan worden gebaseerd op verschillende redenen. In een procedure over een betalingsachterstand wordt vaak ontbinding gevorderd. In de rechtspraak heeft zich het criterium ontwikkeld dat een achterstand in betaling van drie maanden of meer reden is om de huur te ontbinden.

Interessant hieraan is dat die betalingsachterstand vaak op het (aller)laatste moment nog wordt ingelost, waardoor opeens geen sprake meer is van een achterstand in betaling van drie maanden of meer. In dat geval zal niet snel de huur alsnog worden beëindigd, al zijn er uitzonderingssituaties in de rechtspraak waarin dit toch is gebeurd.

ONTMOET ONZE SPECIALISTEN IN VERBORGEN GEBREKEN

Jean-François is al jarenlang werkzaam als advocaat, heeft een internationale achtergrond en is meertalig. Hij is sociaal bewogen en heeft zich toegelegd op meerdere rechtsgebieden waardoor hij in staat is cliënten bij te staan in meervoudige juridische problematiek.

Jean-François Grégoire

Klaas is afgestudeerd in het strafrecht, maar is net zo goed thuis in het verbintenissenrecht en huurrecht. Hij is snel, direct en eerlijk en gebruikt zijn creativiteit, in combinatie met zijn overtuigingskracht en vasthoudendheid om het beste resultaat te behalen.

Klaas Renssen

Geselecteerde referenties

Hieronder een selectie van referenties van onze klanten. Voor meer informatie en referenties kunt u contact opnemen.

Mien Vitamien
Mien Vitamien
2022-04-07
Bijgestaan door dhr. Grégoire. Absoluut tevreden over zijn expertise en professionaliteit. Na een lekkage hebben we te maken gehad met een wooncorporatie die niet mee wilde werken en niks wilde vergoeden. Uiteindelijk na een lange strijd alles vergoed gekregen en huurcompensatie via de huurcommissie geregeld. Heb je problemen met je wooncorporatie? Zoek dan niet verder!
Maarten Fonville
Maarten Fonville
2022-03-30
Prima geholpen
Klaidas Krasauskas
Klaidas Krasauskas
2022-03-09
Incredibly helpful and easy to talk to lawyers. Mr. Gregoire was a huge help in getting our deposit back from our evil landlord! Thank you.
Ben
Ben
2022-02-22
alles word tot in de puntjes geregeld ben meerdere malen Door klaas geholpen en alles met succes afgerond professioneel en duidelijk en gewoon kennis van zaken Dik Tevreden
Ravenheer
Ravenheer
2022-01-25
Mr Gregoire heeft mij bijgestaan toen ik 8 maanden huurachterstand had, en hij heeft de zaak nog gewonnen ook. Samen met Umit Arslan is Meneer Gregoire één van de beste advocaten ooit in Nederland.
enzmyr editen
enzmyr editen
2021-01-29
Het een goed gesprek en eerlijk ok
Vier Advocaten

Vertel ons jouw verhaal. Wij kunnen je helpen.

Vanzelfsprekend behandelen we alle aan ons verstrekte gegevens en informatie strikt vertrouwelijk. Bellen kan ook op 070 221 0514.

VIER ADVOCATEN

Advocaten familierecht, strafrecht en huurrecht

Koninginnegracht 53
2514 AE Den Haag

Route