Omgang met kinderen
U bent hier 9 Columns 9 Omgang met kinderen
Omgang met kinderen

Omgang met kinderen

Vier Advocaten
10 april 2023

Ik wil mijn kinderen graag zien, maar mijn ex-partner werkt niet mee

Een kind heeft recht op omgang met zijn/haar beide ouders, zo klinkt het in veel verschillende nationale en internationale wet- en regelgeving, en terecht! Het is voor een kind ontzettend belangrijk om zowel met zijn/haar moeder als met zijn/haar vader goed contact te hebben. Uw kind bestaat immers voor de helft uit ieder van zijn/haar ouders.

Als ouders uit elkaar gaan veranderd er veel. U woont niet meer met zijn allen onder één dak en dus moeten er afspraken gemaakt worden over de kinderen. De kinderen blijven bij de ene ouder wonen en zullen een zorgregeling/omgangsregeling met de andere ouder hebben. Zo’n scheiding tussen ouders is heftig. Er zijn dingen verkeerd gegaan binnen de relatie en dat nemen de ex-partners elkaar kwalijk. Het is voor ex-partners dan moeilijk om elkaar als ouders van de kinderen te blijven zien.

Wij zien dan ook helaas vaak dat de kinderen de inzet van een ‘strijd’ tussen de ouders worden. Zo weigert de ene ouder zijn/haar medewerking te verlenen aan een goede omgangsregeling tussen het kind en de andere ouder. Ook komt het regelmatig voor dat de ene ouder negatief spreekt over de andere ouder tegenover de kinderen. Dit met tot gevolg dat het contact tussen de andere ouder en het kind steeds meer verwaterd of zelfs helemaal stagneert. Dit wordt ook wel ‘ouderverstoting’ genoemd.

Het is uiteraard zeer onwenselijk als dit gebeurd, want de kinderen moeten hun beide ouders blijven zien, ook na een scheiding. In dit soort situaties is het belangrijk om het contact tussen u en uw kind zo snel mogelijk te herstellen. Hoe langer dit duurt, hoe hoger de drempel wordt om het contact weer te herstellen met alle gevolgen van dien.

Onze familierechtspecialisten kunnen u hierbij helpen. Uiteraard in eerste instantie door met uw ex-partner (of diens advocaat) in gesprek te gaan. Indien nodig kunnen wij een (spoed)procedure starten om uw ex-partner alsnog mee te laten werken aan contact tussen u en de kinderen. Een dergelijke procedure (een kort geding) wordt in de regel binnen zes weken behandeld door de rechter, zodat u uw kinderen in principe op korte termijn weer moet kunnen zien.

Weigert uw ex om mee te werken aan (goed) contact tussen u en uw kind(eren)? Neem dan contact op met onze familierechtspecialisten.

Interessante columns

Verhuizing met kinderen

Verhuizing met kinderen

Verhuizen met of zonder kinderen: heb ik toestemming nodig? Verhuizing met kinderen Wanneer u samen met uw kind(eren) wilt verhuizen en u oefent...

Lees meer
Hulp bij uithuisplaatsing

Hulp bij uithuisplaatsing

Help, mijn kind wordt uit huis geplaatst! Kinderen horen bij hun ouders thuis te wonen, maar in sommige gevallen vindt de Raad voor de...

Lees meer