Oplevering door huurder
U bent hier 9 Columns 9 Oplevering door huurder
Oplevering door huurder

Oplevering door huurder

Vier Advocaten
6 april 2023

Hoe moet een huurder zijn woning opleveren?

Met grote regelmaat krijgen wij vragen van zowel verhuurders als huurders over de wijze van oplevering van een woning bij het einde van de huurovereenkomst. Bijna altijd gaat het dan ook om de vraag of een huurder al dan niet zijn borg terugkrijgt.

Wat zegt de wet?

De wet heeft een hele duidelijk regeling. Als er bij het begin van de huurovereenkomst een inspectierapport (de wet spreekt over ‘beschrijving’) is gemaakt, dan moet de huurder de woning in dezelfde staat zoals die in het rapport is beschreven ook weer opleveren. Toevoegingen en veranderingen die de huurder met toestemming van de verhuurder heeft aangebracht, hoeft hij niet te verwijderen. Ook zaken die ‘door ouderdom teniet zijn gegaan of beschadigd’ hoeft de huurder niet in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Simpel gezegd: een muur die bijvoorbeeld tien jaar terug keurig wit was geschilderd, zal door verloop van tijd niet meer helemaal wit zijn. Dan hoeft de huurder die muur niet opnieuw te witten.

Als er bij het aangaan van de huurovereenkomst geen beschrijving is opgemaakt, ligt het helemaal anders. Dan zegt de wet dat verondersteld wordt dat de huurder de woning in dezelfde staat heeft ontvangen als deze is bij het einde van de huur. Het is dan eventueel aan de verhuurder om te bewijzen dat de woning bij het aangaan van de huur in een betere staat verkeerde.

Wat zegt de huurovereenkomst?

In bijna alle (standaard)huurovereenkomsten is wel een bepaling te vinden over het opleveren van een woning. Is dat niet het geval, dan is het belangrijk om ook even in de algemene bepalingen (die vaak op een huurovereenkomst van toepassing worden verklaard) te kijken. Bij woonruimte geldt dat er in de huurovereenkomst en algemene bepalingen niet van de wettelijke bepaling mag worden afgeweken.

Verrekenen borg

Laat u als huurder dus niet te snel vertellen dat u de borg niet terugkrijgt omdat u de woning ‘niet goed heeft opgeleverd’.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met onze specialisten.

Interessante columns

Verhuizing met kinderen

Verhuizing met kinderen

Verhuizen met of zonder kinderen: heb ik toestemming nodig? Verhuizing met kinderen Wanneer u samen met uw kind(eren) wilt verhuizen en u oefent...

Lees meer
Hulp bij uithuisplaatsing

Hulp bij uithuisplaatsing

Help, mijn kind wordt uit huis geplaatst! Kinderen horen bij hun ouders thuis te wonen, maar in sommige gevallen vindt de Raad voor de...

Lees meer